Przepis
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
500 ml mleka
2 jaja
szczypta soli
1 cukier waniliowy
180-200g mąki
4 łyżki oleju
NADZIENIE:
2 op. serka homogenizowanego o smaku waniliowym
80g rodzynek (namoczonych w ciepłej wodzie i odsączonych)
trochę masła do wysmarowania naczynia
SOS:
1 śmietana 12 %
1 cukier waniliowy
40g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na pół godziny i smażymy cienkie naleśniki.
Namoczone i odączone rodzynki mieszamy z serkiem, na usmażone naleśniki nakładamy 2 łyżki serka, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Składniki na sos wymieszać i polać ułożone w naczyniu naleśniki, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 15-20 minut, aż sos się zarumieni, można podać ze świeżymi owocami.
Źródło:
http://kuchniawaniliowa.blogspot.com/search/label/NALE%C5%9ANIKI