Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny 0,5 l gorącej wody 4 żółtka 4 białka 300 g cukru 80 ml koniaku 600 ml śmietany 30 % bita śmietana do dekoracji oraz kolorowe jajka czekoladowe Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią spożywczą. Następnie ciasto umieścić w lodówce na 2 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód oraz boki tortownicy, piecz ciasto w 200 C na środkowym poziomie przez 15 minut. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno oraz białka, następnie całą masę kawową delikatnie mieszamy ze śmietaną oraz białkami. Żółtka ubijamy na puszystą masę i dodajemy ochłodzoną kawę oraz koniak.