Najszybsza babka z bakaliami Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 czubate łyżeczki do bakalii 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 jajka około 1/4 szklanki cukru* cukier puder do oprószenia babki (u mnie trzcinowy) 0,5 szklanki mieszanki keksowej Helio *cukru można dodać więcej (wg upodobań) lub całkowicie pominąć (ja dziś tak zrobiłam, wówczas babka wyszła bardziej krucha). Dodajemy zwykły cukier (można pominąć) i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wbijamy całe jajka i wlewamy rozpuszczone masło. W miseczce mieszamy bakalie (mieszankę keksową) z 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie papierowa, w przypadku normalnej należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną). Masę po środku nacinamy ostrym nożem, wówczas pęknięcie będzie kontrolowane (ja dziś zapomniałam i popękała w wielu miejscach, ale i tak była przepyszna). Ja dziś wykorzystałam pyszną mieszankę keksową Helio, w której znajdziecie suszone daktyle, rodzynki sułtańskie, kandyzowaną marchewkę, ananasa, papaję i skórkę pomarańczową. Słodkości ciastu nadają już same bakalie i cukier puder, którym jest dość mocno oprószona Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Naszą babkę z bakaliami pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Słodycz babce dodają pyszne bakalie i cukier puder, którym jest dość obficie oprószona. Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut).