Na dolny blat wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy masą krówkową na nią kładziemy ostatni blat ciasta i smarujemy go pozostałą masą. Składniki: Ciasto: 2 jajka 125 g masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu niecała łyżeczka sody Masa: 500 ml mleka 140 g cukru około 70 g płatków migdałowych (u mnie z firmy Helio) Wymiary formy 30 cm x 25 cm Mąkę na ciasto przesiewamy. Każdy z nich pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 15-20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Dla mnie jest to mazurek idealny, chodź innych też nie odmawiam 😉 Mazurek z kajmakiem i masą Zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Mąkę tortową (na masę) i ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Większość przepisów na ten świąteczny wypiek zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. kopiata łyżka mąki tortowej kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 250 g margaryny