Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Ciasta
18.03.2018 11:41
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Składniki : – 3 szklanki mąki pszennej – 6 łyżek cukru pudru – szczypta soli – 200 g masła – 4 łyżki zimnej wody – 1,5 kg jabłek (kwaśnych) – 1/4 szklanki cukru – sok z jednej cytryny – 2 łyżeczki cynamonu – 1 cukier wanilinowy – 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Pyszna i pachnąca cynamonem szarlotka z karmelizowanymi jabłkami , smakuje wspaniale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – jeszcze ciepła ale również następnego dnia 🙂 Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-31 cm. Z jednej część tworzymy okruchy rozdrabniając ciasto w palcach jak na kruszonkę. Wykładamy ciasto na wysmarowaną wcześniej formę (u mnie średnica ok. 31 cm).Następnie układamy jabłka i posypujemy je kruszonką. Następnie podgrzewamy rozpuszczony cukier na większym ogniu i czekamy aż zbrązowieje i zacznie bulgotać. Do dużego garnka wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier. Szarlotkę podajemy najlepiej jeszcze ciepłą ale smakuje również dobrze w kolejne dni 🙂 Jabłka mieszamy z powstałym karmelem i smażymy kilka minut aż lekko zmiękną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/szarlotka-karmelizowanymi-jablkami/