Domowy ser sałatkowy

Jolanta
Sałatki
15.03.2018 8:17
Domowy ser sałatkowy

Składniki na ok. 200 gram sera białego: – 2 litry tłustego świeżego mleka, ja wykorzystuję 3,2 % w butelce (nie może to być mleko UHT!) – sok z cytryny ok. 6 łyżek, 2-3 łyżki na litr mleka Jak przygotować domowy ser sałatkowy? Gdy nie macie specjalnego pojemnika do robienia sera, to przygotujcie ser kanapkowy na sicie wyłożonym gazą, gdy serwatka odcieknie, ser zawijamy w gazę i obciążamy czymś ciężkim, aby odsączyć resztę płynu z sera, aby ser nabrał określonego kształtu! Ten ser jest rodzajem białego sera, który moja babcia robiła ze świeżego mleka krowiego i kwasku cytrynowego, gdyż w okresie PRL cytryny były dostępne w sklepach tylko na Boże Narodzenie. Następnie pojemnik zamykamy i dokręcamy sprężynę, aby ser sprasować, ser w takim pojemniku zostawiamy na ok. 2 godz. Najczęściej wykorzystuję go do sałatek, nadaje się na kanapki, jest zwarty, nie kruszy się, świetnie się go kroi, można go grillować. Aby zrobić ok. 200 gram sera potrzebne są 2 litry tłustego mleka min. 3,2 % i ok. 6 łyżek soku z cytryny. Podobny ser jadłam w Berlinie w indyjskiej restauracji nazywał się panir, czy paneer, można go też porównać do sera włoskiego capri. Oddziela się żółta serwatka, oraz zaczną się tworzyć widoczne grudki sera, które same oddzielą się od serwatki. Ma bardzo wysoką zawartość białka i potasu, jedocześnie ma bardzo małą ilość kalorii, więc doskonale nadaje się do jedzenia przez osoby na diecie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/domowy-ser-salatkowy/