czwartek, 15 marca 2018 Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką Autor: Małgorzata Chyla o 07:13:00 Etykiety: fit, fit przepisy, ogórki kiszone, pasta z fasoli, smalec, smalec z fasoli, smalec z ogórkiem, suszone śliwki, śniadanie, wegański smalec, wege przepisy, wegetariański smalec, zdrowe przepisy Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) Smacznego :) 1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana smalcem z plasterkami ogórka kiszonego - 116 kcal (białko - 4 g, tłuszcz - 1.5 g, węglowodany - 19 g, błonnik - 4 g) SKŁADNIKI (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Fasolę odsączamy z zalewy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji z dodatkiem sporej ilości soli, pieprzu, majeranku i odrobiny przegotowanej wody (ja używam wody filtrowanej, której nie muszę gotować - więcej ma temat filtra TU KLIK!). Pyszne smarowidło do kanapek - pasta z fasoli - czyli wegański smalec :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta do chleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje!