Polecam np na weekendowy obiad:) 6-7 czerwonych papryk 1 mała główka czosnku 500-650 ml bulionu 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 2-3 łyżki mascarpone 5-6 liści bazylii mielona słodka papryka (może być wędzona) szczypta ostrej papryki lub chilli w proszku sól morska, pieprz olej Umyte papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie dokładamy upieczoną paprykę, wyciśnięty z osłonek upieczony czosnek oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, smażymy wszystko razem przez chwilę. Najpierw należy przez około godzinę piec paprykę, następnie ostudzić ją, zdjąć skórę i dopiero można działać dalej – na szczęście reszta idzie już błyskawicznie:) Po tym czasie czosnek wyjmujemy, a papryki obracamy i zapiekamy kolejne 30 minut (lub do momentu gdy skórka na paprykach zacznie się przypiekać). Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Gorące papryki umieszczamy w dużym woreczku strunowym, dokładnie zamykamy i odstawiamy na około 30 minut. Tym bardziej, że zupy-krem są moimi ulubionymi:) Pyszna, kremowa, lekko słodka, pachnąca… jednym słowem wspaniała:) Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.