Grzybowa kawa- nowy trend wśród zdrowej żywności

Diana
Zdrowie
14.03.2018 20:44
Grzybowa kawa- nowy trend wśród zdrowej żywności

Kawa to podstawowy napój w diecie większości z nas. Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia bez dawki kofeiny. Obecnie na rynku do wyboru mamy wiele dostępnych rodzajów oraz możliwości przyrządzania kawy, ostatnio nowością jest KAWA Z GRZYBÓW.

Zdjęcie Grzybowa kawa- nowy trend wśród zdrowej żywności #1
źródło: https://pl.pinterest.com/pin/493707177887949214/

Skąd się wzięła grzybowa kawa?
Wynalazcą tej kawy jest przedsiębiorca Tero Isokauppile, który podkreśla, że jego specyfik działa równie dobrze jak standardowa kawa, ale oprócz tego posiada jeszcze więcej zdrowotnych właściwości dzięki czemu zalicza się do żywności typu superfoods.
Niestety, nie jesteśmy w stanie samodzielnie jej przyrządzić- powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian grzybów leczniczych.

Zdjęcie Grzybowa kawa- nowy trend wśród zdrowej żywności #2
źródło: https://pl.pinterest.com/pin/309341068148865183/

Jak smakuje napój?
Kawa z grzybów może nie brzmi zbyt smacznie, ale testerzy zapewniają nas, że jest bardzo dobra. Ma łagodny smak- coś pomiędzy kawą, a herbatą.
Kawa ta nie jest w 100 % robiona z grzybów- składa się w 50 % z ziaren kawy.

Zdjęcie Grzybowa kawa- nowy trend wśród zdrowej żywności #3
źródło: https://pl.pinterest.com/pin/267823509067935625/

Jakie ma właściwości?
Do produkcji takiej kawy używane są grzyby o właściwościach leczniczych.

Najczęściej stosowane to:
- chaga- wykazuje właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe, zapobiega rozwojowi Alzheimera czy zaćmy.
- reishi- oprócz właściwości podobnych do odmiany chaga, poprawia pracę wątroby oraz działa oczyszczająco- odtruwa nasz organizm.
Ze względu na dużą dawkę przeciwutleniaczy takie specyfiki pomagają w walce z otyłością oraz przy cukrzycy.

Zdjęcie Grzybowa kawa- nowy trend wśród zdrowej żywności #4
źródło: https://pl.pinterest.com/pin/309341068148946210/

Ciekawostką jest to, że nie jest to wcale nowy wynalazek.
Kiedyś kawa była bardzo ekskluzywnym i ciężko dostępnym towarem, szczególnie podczas II Wojny Światowej. To właśnie wtedy dziadkowie Tero Isokauppile zaczęli szukać alternatywnego rozwiązania dla tego napoju i tak właśnie powstałą grzybowa kawa.
Odważylibyście się ją spróbować?