Wokół odżywiania i gotowania narosło wiele mitów. Na szczęście większość z nich na bieżąco jest obalana. Jednak pozostaje wciąż kilka takich, w które z jakiegoś powodu nie chcemy przestać wierzyć.
#Wszystkie konserwanty szkodzą - MIT
Dzięki konserwantom produkty dłużej są świeże. Mitem jest powszechne uznanie, że wszystkie konserwanty negatywnie wpływają na nasze zdrowie. W większości są to substancje, które na organizm człowieka nie mają żadnego wpływu. Wyjątkiem są substancje, takie jak benzoesan sodu, który może negatywnie wpływać na organizm, jednak jego ilość w żywności nie jest wystarczająca, aby odnotować jakąkolwiek aktywność.
#Na plastikowej desce rozwija się mniej bakterii - MIT
Jest to kolejny mit, który wskazuje na to, że lepszym wyborem będzie deska plastikowa, ponieważ bakterie nie będą w nią wnikać, tak, jak dzieje to z deską drewnianą. Jednak wiele badań udowodniło już, iż nie ma żadnej różnicy pomiędzy tymi tworzywami jeśli chodzi o higienę.
#Chleb się robi czerstwy na skutek wysychania - MIT
W rzeczywistości jest odwrotnie. Stary chleb pochłonął już tyle wilgoci, że skrobia w nim zawarta zaczyna się krystalizować. To z kolei sprawia, że chleb staje się twardy.
#Produkty mleczne są najlepszym źródłem wapnia - MIT
Produkty takie jak mleko, ser, czy jajka są dobrym źródłem wapnia, jednak nie najlepszym. Ciemnozielone warzywa zawierają więcej wapnia np: boćwina, kapusta włoska, jarmuż, natka pietruszki, szczypiorek czy suche nasiona roślin strączkowych, a dodatkowo większą ilość witamin D i K, które są niezbędne do przyswojenia przez organizm wapnia.
#Niskotłuszczowe produkty są zdrowsze - MIT
Tłuszcze są jednymi z najzdrowszych substancji, które możemy dostarczyć organizmowi. Są one jednak kaloryczne, dlatego nie należy spożywać ich w nadmiarze. Produkty zawierające zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, orzechy, czy ryby są doskonałym źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Warto pamiętać również o tym, że w większości przypadków to nie tłuszcz, a węglowodany powodują tycie.