TATARAK- zapomniana super roślina

Diana
Zdrowie
14.03.2018 20:30
TATARAK- zapomniana super roślina

Tatarak to bardzo powszechna roślina o mocno intensywnym zapachu, rosnąca przy stawach, zalewach, jeziorach i innych zbiornikach wodnych oraz bagnach. Jego nazwa pochodzi od Tatarów- to oni przywieźli tą roślinę z Azji do Polski.
Tatarak wykazuje silne właściwości lecznicze. Przez wiele lat zapomniany, ostatnio znów wraca na salony jako trend w dziedzinie produktów superfoods. Zobacz, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

Zdjęcie TATARAK- zapomniana super roślina #1
shutterstock


# Właściwości tataraku- kłącze zawiera 5,5 % olejku eterycznego (to bardzo dużo). Występuje w nim aż kilkadziesiąt składników, m. in.: azaron, kariofilen, akoron, kadinen, kamfen, pinen, czy mircen, garbniki, akoryna i akoretyna, cholina, witamina C oraz sole mineralne, dzięki czemu wykazuje silne działanie:
- przeciwzapalne,
- moczopędne,
- krwiotwórcze,
- rozkurczowe,
- przeciwbólowe,
- wykrztuśne,
- uspokajające,
- zwiększenie apetytu, problemy trawienne.
Jest stosowany ogólnie jako środek wzmacniający do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.

Zdjęcie TATARAK- zapomniana super roślina #2
shutterstock


# Na co pomoże nam tatarak?
- Bóle menstruacyjne,
- Problemy z układem moczowym,
- Rzucanie palenia- mówi się, że żucie suszonych kłączy pomaga zerwać z uzależnieniem
- Wypadanie włosów- stosowanie jako wcierka bezpośrednio na skórę głowy,
- Łupież- zastosowanie takie samo jak w przypadku wypadania włosów,
- Stany zapalne dziąseł- płukanie jamy ustnej,
- Zapalenie gardła- płukanie gardła naparem lub picie naparu,
- Stany zapalne i ropne oczu- przemywanie naparem,
- Choroby układu pokarmowego- zaparcia, biegunki, wzdęcia, problemy trawienne, oczyszczanie ze złogów jelitowych.

Zdjęcie TATARAK- zapomniana super roślina #3
shutterstock

# Jak go stosować?
Możemy stosować go w różnorodnych formach: jako napar, nalewka, proszek, kąpiel, okłady, płukanki czy herbatki. Poniżej propozycje zastosowania tarataku:

Nalewka
Na pół litra spirytusu należy przygotować ok 10 g pokrojonego, świeżego korzenia, zalać go przygotowanym spirytusem i odstawić na ok 3-4 tygodnie. Należy zażywać ok 30 kropel do 2 razy dziennie z wodą lub herbatą.

Napar z kłącza
Jedną łyżeczkę wysuszonego tarataku parzyć godzinę w szklance gorącej wody. Jest to zalecana dawka do spożycia, którą należy rozłożyć na cały dzeń- najlepiej ¼ szklanki przed każdym posiłkiem.

Kąpiel
50 g liści tarataku gotujemy w litrze wody, doprowadzając do wrzenia. Odcedzamy, a gotowy roztwór wlewamy do wanny. Litr naparu odpowiada 1/3 wanny, dlatego jeśli chcesz wziąć kąpiel z większą ilością wody, zwiększ proporcje. Dodatkowo możesz dodać inne zioła, np. pokrzywę, czy sól np. epsom.

Zdjęcie TATARAK- zapomniana super roślina #4
shutterstock