Zachęcam Was do wypróbowania obu przepisów 😉 Drożdżowe kocie oczka Składniki: 500 g mąki krupczatki 20 g drożdży 1 żółtko 200 g margaryna/masła 125 ml śmietany 18% 2 łyżki cukry pudru 1 łyżka cukru Masa: 350 g mascarpone 3 łyżki nutelli Jakiś czas temu podałam Wam przepis na kocie oczka z marmoladą, dzisiejsze ciasteczka na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, jednak mają zupełnie inne składniki. Drożdżowe kocie oczka są bardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli 😀 ). Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Znikają w mgnieniu oka, no bo kto nie skusi się na takie małe słodkości. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Dodatkowo: cukier puder do posypania Drożdże z łyżką cukru i śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży.