Kebab

Anna
Obiad
14.03.2018 14:44
Kebab

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 150 ml ciepłej wody 25 ml oleju Sól, pieprz Szczypta cukru 600 g wołowiny 7 ząbków czosnku Kapusta pekińska Czerwona kapusta 3 pomidory Ogórek Cebula 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Zioła prowansalskie Najczęściej możemy spotkać go w wersji z grillowanym mięsem, w dużej bułce z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego. W tym czasie wołowinę kroimy w podłużne, nie za duże paski. Przygotowane wcześniej pity przekrój do połowy i podgrzej po kilka minut z każdej strony na patelni. Ja jednak zapraszam na klasyczny przepis kebaba w bułce. Pomidory kroimy w niewielką kostkę a ogórek i cebulę w talarki. Dodajemy do tego cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy 4-5 kulek, które wałkujemy delikatnie niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki. Mięso obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka godzin. Do miski lub shakera dodajemy jogurt, majonez, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz i zoła prowansalskie. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez 7-8 minut. Przepis na kebaba to bez wątpienia przysmak wielu z nas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/kebab/