Woda bakłażanowo –cytrynowa. Doskonała pomoc w odchudzaniu

Agnieszka
Dieta i żywienie
14.03.2018 11:26
Woda bakłażanowo –cytrynowa. Doskonała pomoc w odchudzaniu

Kiedy podejmujemy decyzję o zmianie stylu życia, odżywiania i pozbyciu się zbędnych kilogramów musimy pamiętać o tym, że nie tylko ilość spożywanych kalorii jest ważnym elementem. Proces odchudzania można wspomagać spożywając produkty, które przyspieszają metabolizm i oczyszczanie organizmu.

Jednym z naszych „pomocników” okazuje się woda bakłażanowo -cytrynowa. Taka mieszanka zawiera substancje, które pomagają utrzymać poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie, pomagają usunąć z organizmu nadmiar toksyn, przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu.

Zdjęcie Woda bakłażanowo –cytrynowa. Doskonała pomoc w odchudzaniu #1
fot. shutterstock

Jakie dodatkowe korzyści płyną z regularnego picia wody bakłażanowo –cytrynowej?

-Moczopędne działanie napoju przyczynia się do usunięcia nadmiaru wody z organizmu.

-Przeciwutleniacze chronią komórki i przyspieszają regenerację.

-Napój stanowi doskonałe uzupełnienie witamin i minerałów.

-Regularne picie napoju wspomaga trawienie.

-Dodatkową zaletą jest wspomaganie odporności i leczenie anemii.

#Jak przygotować wodę bakłażanowo – cytrynową?

Składniki:

-1 bakłażan

-Sok z 1 cytryny

-Litr wody

Przygotowanie:

Zdjęcie Woda bakłażanowo –cytrynowa. Doskonała pomoc w odchudzaniu #2
fot. shutterstock

-Bakłażana umyj pod bieżącą wodą i oczyść skórkę za pomocą sody oczyszczonej.

-Nie obieraj warzywa ze skórki, a jedynie pokrój w kostkę.

-Przełóż bakłażan do słoika.

-Wodę zagotuj.

-Zalej bakłażan gorącą wodą i poczekaj aż ostygnie.

-Wodę bakłażanową przechowuj w lodówce.

-Pij codziennie na czczo (ok. 1 szklankę) z dodatkiem soku z cytryny.

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawkostek na temat bakłażana:

Jak pozbyć się goryczki z bakłażana:

Aby pozbyć się goryczki charakterystycznej dla bakłażana należy pokroić go, obsypać solą i odstawić na 30 min. Następnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Bakłażan królem kuchni jarskiej:

Mowa tu o psiance podłużnej czyli o oberżynie lub bakłażanie.
Składa się w 90% z wody, a cukry stanowią tylko 2%.
Fantastycznie komponuje się z daniami mięsnymi szczególnie tymi tłustymi, ponieważ skutecznie blokuje przyswajanie cholesterolu. Bakłażan to także świetne źródło błonnika. Należy jednak pamiętać, że jest ciężkostrawny, dlatego nie jest polecany dzieciom i kobietom w ciąży. W 100 g zawiera tylko 20 kcal.

Jak przechowywać bakłażana:

Bakłażana należy przechowywać w lodówce. Jeżeli nie wiesz inne jakie warzywa oraz owoce należy przechowywać w lodówce to podpowiadamy: papryka słodka, seler naciowy, świeży groszek, cukinia, bakłażan, sałata, marchew, kukurydza, winogrona, jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, maliny, jeżyny, jagody.