Zobacz dlaczego powinnaś dodawać TO do rozgrzanego oleju!

Diana
Kulinaria
11.03.2018 19:17
Zobacz dlaczego powinnaś dodawać TO do rozgrzanego oleju!

Kuchnia polska to w dużej mierze potrawy smażone na patelni. Aby potrawy przyrządzane w ten sposób były smaczne i nie nasiąknęły zbytnio tłuszczem należy smażyć je na odpowiednio rozgrzanym oleju. Niestety, wiele z nich często pryska, szczególnie jeśli potrawy zawierają w sobie zbyt dużo wody lub olej jest zbyt gorący. Krople gorącego oleju mogą nas oparzyć, brudzą kuchnię, a gotowanie staje się nieprzyjemne.

Zdjęcie Zobacz dlaczego powinnaś dodawać TO do rozgrzanego oleju! #1
źródło: shutterstock

Co zrobić aby olej nie pryskał?

Jest to jeden z podstawowych trików szefów kuchni. Kiedy olej będzie już odpowiednio gorący, wsyp do niego szczyptę soli. Staraj się posypać taflę tłuszczu w miarę równomiernie.

Dzieje się tak, ponieważ sól obniża temperaturę tłuszczu oraz wiąże się z nim, dzięki czemu nie pryska.

Zdjęcie Zobacz dlaczego powinnaś dodawać TO do rozgrzanego oleju! #2
źródło: shutterstock

O czym jeszcze warto pamiętać?

# Nie wrzucaj potraw na rozgrzany olej z dużej wysokości. Możesz się oparzyć.

# Nie przepełniaj patelni. Ważne jest aby potrawy smażone pojedynczo nie stykały się, oraz nie wypełniały całej powierzchni patelni. Przez to temperatura oleju obniża się, a dodatkowo duża ilość produktów wchłania tłuszcz w ekspresowym tempie, co może doprowadzić do przypalenia.

Zdjęcie Zobacz dlaczego powinnaś dodawać TO do rozgrzanego oleju! #3
źródło: shutterstock

# Nie używaj plastikowych przedmiotów do potraw smażonych na głębokim oleju- plastik może się stopić i uwolnić szkodliwe substancje do twojego dania.

# Wybieraj zdrowe tłuszcze: unikaj oleju słonecznikowego i margaryny. Zapoznaj się z listą tłuszczów, których powinnaś używać do smażenia.