Może ta nazwa trochę na wyrost, bo w tym daniu nie ma ciasta na pizzę, jedynie dodatki są takie same. Składniki bakłażan, cukinia, 200 g mozzarelli, pomidory w puszce (lub gotowy sos do pizzy), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, oliwa z oliwek. Po 15 minutach obracamy plastry warzyw, a na każdym z nich dajemy łyżeczkę sosu pomidorowego oraz plaster (lub trochę starej) mozzarelli. Przygotowujemy sos do pizzy – w małym rondelku zagotowujemy pomidory z puszki, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W dodatku w postaci małych kąsków idealnych na raz? W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, posiekany ząbek czosnku i sporo ziół prowansalskich. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. 🙂 I co powiecie na takie warzywne mini pizze? 🙂 Mogą zrobić za przystawkę, ale równie dobrze najecie się nimi na obiad.