SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. SKŁADNIKI: - 2 małe marchewki - 2 garście jarmużu - 1/2 część zielonego pora - 1/3 kapusty pekińskiej - 1 jabłko - pieprz cytrynowy - sól - majonez lub jogurt grecki Jabłko, marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. SURÓWKA Z TARTEGO SELERA Najprostsza surówka do obiadu, a taka dobra ;-))) składniki: - 1 spory seler - 2 duże kwaskowate jabłka - 2-4 łyżki rodzynek - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera sos do surówki. Pora i kapustę kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do sita i sparzamy wrzątkiem, po czym polewamy zimną wodą z kranu. Surówki do obiadu powinny charakteryzować się sporą ilością świeżych warzyw czy owoców, być uzupełnieniem posiłku w witaminy i błonnik. Surówki te są idealne dla dzieciaków, co miałam możliwość przetestowania na rodzinnych pociechach ;-))) Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Dzisiaj trzy surówki, każda bazująca na innym składniku: selerze, jarmużu i marchwi. Dzisiaj chciałam Wam zdradzić trzy przepisy na pyszne surówki do obiadu. Surówka, która zasmakowała bardzo ostatnio moim gościom, a dzieciaki polubiły ją w pierwszej kolejności. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Jabłka ścieramy na dużych oczkach. Jarmuż umyj i posiekaj na małe kawałki.