WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Obiad
12.03.2018 21:08
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY
  • Czas gotowania: 20 min

Składniki

50g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia

Łyżka nasion siemienia lnianego

Łyżka nasion słonecznika

Łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie ziaren sezamu)

Przepis

  • Soczewicę zalać wodą i zostawić do namoczenia na co najmniej 8 godzin
  • Po tym czasie odlać wodę i wypłukać soczewicę w świeżej wodzie
  • Wypłukaną soczewicę zblendować na gładką masę razem z siemieniem lnianym, słonecznikiem i tahini
  • Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto jak na naleśniki
  • Porcje ciasta wylewać na rozgrzaną suchą patelnię (lub z odrobiną tłuszczu jeśli będą przywierać, ja używam patelni teflonowej i smażyłam bez dodatku tłuszczu)
  • Smażyć pod przykryciem około 3-4 minuty aż będzie się dało przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę z drugiej stron