- Czas gotowania: 20 min
Składniki
50g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia
Łyżka nasion siemienia lnianego
Łyżka nasion słonecznika
Łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie ziaren sezamu)
Przepis
- Soczewicę zalać wodą i zostawić do namoczenia na co najmniej 8 godzin
- Po tym czasie odlać wodę i wypłukać soczewicę w świeżej wodzie
- Wypłukaną soczewicę zblendować na gładką masę razem z siemieniem lnianym, słonecznikiem i tahini
- Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto jak na naleśniki
- Porcje ciasta wylewać na rozgrzaną suchą patelnię (lub z odrobiną tłuszczu jeśli będą przywierać, ja używam patelni teflonowej i smażyłam bez dodatku tłuszczu)
- Smażyć pod przykryciem około 3-4 minuty aż będzie się dało przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę z drugiej stron