Mam nadzieję, że dacie się skusić :) Słoneczny makaron dyniowy Drukuj przepis Składniki ► dowolny makaron [300 g] ► puree z dyni [1 szklanka] ► pomarańcza [sok z 1 sztuki] ► cytryna [sok i skórka z połówki] ► orzechy włoskie [ok. 30-50 g] ► parmezan [3-4 łyżki] Gotowy makaron doprawić sokiem i skórką otartą ze sparzonej cytryny (ja daję sok i skórkę z połówki, bo bardzo lubimy ten makaron w mocno cytrynowym wydaniu, polecam dodawać po łyżce i próbować, aby dobrać ilość pod swój smak), dodać starty parmezan i kruszone orzechy. Do gotującego się płynu dodać sok z pomarańczy i puree z dyni oraz wrzucić surowy makaron. Dodatkowo ► bulion drobiowy lub warzywny [1 l] ► sól [do smaku] Ilość soli zależy od smaku użytego bulionu – czasem trzeba jej więcej, czasem można ten krok całkowicie pominąć np. jeśli użyjemy domowego rosołu. Przygotowanie W głębokiej patelni lub garnku (najlepiej z powłoką nieprzywierającą), doprowadzić do wrzenia bulion. W zależności od rodzaju makaronu, gotowanie do stanu al dente może zająć kilka minut mniej lub więcej.