Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptysie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Ciasto: 1 kubek mąki ok. (300ml) pół kostki masła 1 kubek mleka/wody 4 jaja szczypta soli Bita śmietana: 500 ml śmietanki tortowej 36% 2 łyżki cukru pudru wersja bezpieczna 2 opakowania śmietan-fixu Sposób wykonania Wlej do garnka mleko/wodę razem z masłem, po rozpuszczeniu masła doprowadź substancję do wrzenia na średnim ogniu. Kolejnego dnia okazało się, że Hania została laureatką, tak więc nie tylko pomogły w oczekiwaniu na wynik, ale i podkreśliły doniosłość tej chwili. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ścianek, stanie się kulą i będzie gładkie, zdejmij je z kuchenki. Wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ptysie za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego o średnicy 2-2,5 cm w odstępach. Po upieczeniu ptysi wyłącz piekarnik i zostaw w nim ptysie na pół godziny do ostygnięcia. Hania, córka Kasi, przeżywała ostatnio stres związany z podchodzeniem do olimpiady językowej i czekając na wyniki, by odreagować, postanowiła osłodzić sobie życie. Piecz kilka minut, aż do zezłocenia się ciastek, w zależności od wielkości ptysia będzie to 8-12 minut. Po zagotowaniu się zawartości garnka dodaj na raz mąkę. Dodawaj do masy po jednym jajku, tak, aby z każdym osobno się połączyła.