Czwartek: Super prosta zupa iracka z soczewicy

Agnieszka
Zupy
08.03.2018 9:06
Czwartek: Super prosta zupa iracka z soczewicy

Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 8 szklanek rosołu drobiowego 2 marchewki posiekane w talarki 400 g czerwonej soczewicy Zmiażdżony i roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka oleju Sok z połowy limonki lub cytryny W standardowej wersji zupa składa się tylko z soczewicy gotowanej w rosole, ale nam spodobała się bardziej rozbudowana wersja z dodatkiem pysznych wołowych (mogą być jagnięce) pulpecików, pieczonych w piecu. Łatwy Liczba porcji: dla 4 osób Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Ta zupa z soczewicy na Środkowym Wschodzie nazywana jest Chorbat el Ads, czyli samo-gotująca się. Pachnąca, zdrowa i niezwykle pożywna zupa z soczewicy do zrobienia w pół godziny! Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Czas: 30 minut Wyciągnij pulpeciki i przełóż na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z tłuszczu. Wlej bulion, dodaj marchew i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Najpiękniejsze jest w niej to, że właściwie robi się sama. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Samogotująca zupa z soczewicy Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/super-prosta-iracka-zupa-z-soczewicy/