To powoli postępująca choroba która powoduje zwyrodnienia ośrodkowego układu nerwowego.
Choroba Parkinsona może pojawić się szybciej niż większość z Was myśli.
To prawda, że najczęściej pojawia się u osób po 60 roku życia, natomiast jej objawy mogą poczuć osoby w wieku nawet 40 lat.
Objawy bardzo powoli zaczynają się nasilać, a wszystko zaczyna się najczęściej od drżenia rąk.
Osoba dotknięta chorobą Parkinsona po pewnym czasie nie jest w stanie nawet pisać.
Do tego pojawiają się problemy z mówieniem.
Jednak istnieją jeszcze inne objawy tej choroby:
- wolne chodzenie, siadanie, wstawanie,
- problemy z równowagą,
- zgarbiona sylwetka,
- zmniejszona mimika twarzy lub jej całkowity brak,
- drgania dłoni,
- drgania głowy,
- samoistne wypływanie śliny,
- problemy z mówieniem,
- stany depresyjne,
- bezsenność,
- zaburzenia węchu,
- wolniejsze reagowanie na polecenia.
Nawet chorobie Parkinsona możemy zapobiec – może nie w 100%, ale możemy znacznie spowolnić występujące objawy.
Co robić, aby uniknąć tej choroby?
- stosuj dietę śródziemnomorską,
- zwiększ ilość witaminy B6 w swojej diecie,
- jedz duże ilości truskawek – może to zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o 25%,
- jedz jedno jabłko dziennie – może to zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o 50%,
- jedz produkty bogate w przeciwutleniacze,
- ogranicz jedzenie tłustego mięsa,
- ogranicz spożywanie produktów mlecznych – regularne spożywanie zwiększa ryzyko choroby o 50%,
- spożywaj tłuste ryby,
- spożywaj orzechy,
- stosuj suplementy zawierające koenzym Q10.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Warto także spożywać produkty zawierające polifenole czyli silne przeciwutleniacze.
Spożywanie tych produktów przeciwdziała:
- chorobie Parkinsona,
- chorobie Alzheimera,
- zaćmie,
- zwyrodnieniu plamki żółtej,
- demencji.
W jakich produktach znajdziemy dużą ilość polifenoli?
- prawdziwa czekolada,
- czerwone wino,
- orzechy,
- kawa,
- czarne oliwki,
- jagody,
- truskawki,
- zielona herbata.