Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola)

Ewelina
Desery
05.03.2018 19:57
Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola)

Składniki

100 ml oleju kokosowego

100 gram masła orzechowego

150 gram miodu

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka ryżu preparowanego

1 szklanka płatków kukurydzianych

½ szklanki orzechów laskowych

½ szklanki rodzynek

½ szklanki orzechów włoskich

Przepis

Olej kokosowy, masło orzechowe oraz miód roztapiamy na małym ogniu na patelni. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #1

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #2

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #3

W dużej misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, ryż preparowany, płatki kukurydziane, orzechy laskowe, rodzynki oraz orzechy włoskie. Do tak przygotowanych składników wlewamy naszą mieszankę. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #4

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #5

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #6

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #7

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #8

Nasze musli pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #9

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #10

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #11

I gotowe.

Tak przygotowana mieszankę możemy używać jako musli, dodatek do deserów bądź jak batoniki energetyczne do pracy.

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #12

Zdjęcie Mieszanka musli - na 3 sposoby (domowa granola) #13