zmodyfikowany ,,po mojemu przepis, inspirowany przepisem Ani Starmach Tanie i pyszne wegańskie kokosanki Drukuj przepis Składniki ► wiórki kokosowe [200 g] ► aquafaba – woda z ciecierzycy konserwowej z puszki lub słoika [140 g / średnio woda z 1 puszki] ► cukier/ksylitol [6 łyżek] ► mąka ziemniaczana [2 płaskie łyżki] Jeśli nigdy nie korzystaliście z aquafaby, nie ma się czego bać – nie smakuje jak cieciorka, pracuje się z nią bardzo przyjemnie i daje olśniewające efekty. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut – ciasteczka należy obserwować, ja zdecydowałam się na cienkie i duże w średnicy, bo wychodzą genialnie chrupiące i najbardziej nam takie smakują, jednak można je wyłożyć w kształt tradycyjnej, wyższej kokosanki. Zauważyłam też, że lepiej ubija się piana po ciecierzycy ze słoika niż z puszki, ale być może to kwestia producenta – nie testowałam aż tak wielu opcji, żeby mieć 100% pewności. Jeśli choć odrobinkę interesujecie się trendami w zdrowym odżywianiu, na pewno zdarzyło Wam się robić domowy hummus, piec falafele czy wyciskać z wiórków domowe mleko kokosowe. To kluczowy krok wykonania kokosanek, jeśli piana nie będzie idealnie ubita, ciastka nie będą się trzymać. Kokosanki są pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, ja dodatkowo oblałam swoje zdrową polewą czekoladową. Wykorzystujemy pianę z wody z ciecierzycy, która przecież i tak ląduje w zlewie.