Zapraszam do spróbowania:) Składniki (blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, masło 125 dag, woda 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier kryształ 0,5 szklanki, maliny mrożone 250 g, cukier puder 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, woda 3 łyżki, dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do wysmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę z masłem stawiamy na palnik i mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem pudrem aż się rozpuszczą. Wylewamy połowę ciasta i pieczemy w temp. 180 st.C przez 20-30 min. aż ciasto zbrązowieje. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Dodajemy mąkę pszenną i gotujemy przez cały czas mieszając przez 5 min. Krem: 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Myślę, że tradycyjną karpatkę wszyscy znają, ale u mnie w nieco innym wydaniu. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin.