Czwartek: Marokańska zupa z pieczonych warzyw

Agnieszka
Zupy
01.03.2018 6:31
Czwartek: Marokańska zupa z pieczonych warzyw

Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody 6 łyżek gęstego jogurtu *Ras el hanout: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki nasion kolendry – mielonej lub utartej w moździerzu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ziela angielskiego – mielonego lub utartego w moździerzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub utartych w moździerzu Przepis na zupę pochodzi z BBCFood.com Składniki: 300 g marchewki (4 średniej wielkości) 300 g pietruszki (4 korzonki średniej wielkości) 300 g dyni 1 czerwona cebula 1 ziemniak 2 ząbki czosnku 2 łyżki ras el hanout* Piecz 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdź to nożem, jeśli gładko wchodzi w marchew – a jest ona najtwardsza – to znak, że reszta też jest gotowa). Nie ma w nim zapachu lawendy i olejki różanego jaki występuje w oryginalnej wersji przyprawy, którą zresztą bez problemu można kupić w internecie. Niepowtarzalny charakter tego dania wynika z mieszanki przypraw – ras el hanout – ziół i korzeni o niesamowitym bukiecie zapachów: od anyżkowego przez cynamonowy, goździkowy, po czosnkowo-pieprzowy. Marokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Możecie zamówić ją w internecie, albo w 5 minut zrobić samemu. Dodaj bulion, lub wodę (jeśli nie masz bulionu), zmiksuj, posól do smaku, wyciśnij sok z połowy cytryny. Marchew, pietruszki, dynię i ziemniaka umyj, obierz i pokrój jak na frytki, cebulę na płowy, czosnek tylko obierz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-marokanska-zupa-z-pieczonych-warzyw/