Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: – 250g mąki żytniej typ 2000 – 200 g masła, o temperaturze pokojowej – 100g cukru – 4 jajka, o temperaturze pokojowej – 1 pomarańcza – 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: – 100g białej czekolady – 50g cukru Miękkie masło pokrojone w kostkę ubijamy mikserem wraz z cukrem na puszystą i jasną masę. Studzimy. 50ml wyciśniętego soku z pomarańczy podgrzewamy w garnuszku, dodajemy cukier, pozostałą skórkę pomarańczową i gdy się zagotują, odstawiamy z ognia. 3/4 skórki pomarańczowej (resztę odkładamy do polewy) wraz z mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na jednolite ciasto. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy (50ml pozostawiamy na przygotowanie polewy) i delikatnie mieszamy łyżką. było to rewelacyjne, puszyste i lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z mąki żytniej razowej. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i mieszamy, aż się roztopi, studzimy. Ponadto, polewa z białej czekolady dodaje mu delikatnej słodyczy.