Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru papryczka chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego sok z połowy limonki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego roślinnego na sos: 150 ml mleka kokosowego 2 czubate łyżki masła orzechowego ząbek czosnku łyżeczka cukru brązowego łyżka sosu sojowego łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli - Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Satay z kurczaka z sosem orzechowym Orientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. - Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. - Zamarynowane mięso nadziać na długie patyczki do szaszłyków (namoczyć je wcześniej przez kilka minut w zimnej wodzie, aby się nie przypaliły).