Składniki: 150 g melasy/syropu klonowego 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli duże jajko - W rondelku podgrzać masło, cukier i syrop klonowy. Schłodzone ciasto podzielić na porcje, każdą cieniutko rozwałkować na oprószonej mąką macie silikonowej lub stolnicy i wykrawać dowolne kształty. - Wyłożyć je na folię spożywczą, owinąć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia. Ciasto po schłodzeniu jest elastyczne i dobrze się wałkuje, otrzymamy z niego około 100 cienkich, chrupiących pierniczków, a przepis pochodzi ze strony Delicious Days. Pepparkakor Moje ulubione świąteczne pierniczki zwane Pepparkakor to szwedzkie lekko pikantne pierniczki imbirowe, które można zakupić np. w IKEI w różnych smakach. Warto przygotować je samemu, ponieważ zapach korzennych przypraw, który unosi się podczas pieczenia jest niesamowity.