Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 duża cebula (ok. 160g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki bułki tartej mąka pszenna to otoczenia klopsików 200 g makaronu rurki 1 por (biała część, ok. 24 cm długości – ok. 170g) 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 330 g śmietany gęstej 18% do sosów pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Ściągnąć klopsiki z patelni, a na ich miejsce wrzucić na patelnię czosnek i por, podusić do zmniejszenia objętości (w razie potrzeby dodać trochę oleju). Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – propozycja na pyszny obiad z patelni :) Na patelni, na której smażyła się cebula wlać odrobinę oleju i podsmażyć klopsiki z obu stron na rumiano. Po ok. 2-3 minutach dodać podsmażone klopsiki i całość jeszcze przez ok. 3 minuty podusić pod przykryciem. Kolejno zmniejszyć płomień i dodać na patelnię obie śmietany wymieszane ze sobą i dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać zeszkloną cebulkę, słodką paprykę, czosnek granulowany, jajko, musztardę, bułkę tartą oraz pieprz i sól do smaku. Pieczarki oczyścić (polecam również przeczytać wpis: Pieczarki – myć, czy obierać?), pokroić w półplasterki.