Sprawdź co należy jeść aby ZADBAĆ O SERCE

Krzysztof
Zdrowie
27.02.2018 15:54
Sprawdź co należy jeść aby ZADBAĆ O SERCE

Choroby serca stanowią bardzo duży procent wszystkich zgonów.

Aż 46 % zgonów spowodowanych jest chorobami układu krążenia.

Nie warto tego lekceważyć – należy dbać o serce przez całe życie.

Na szczęście istnieją produkty które doskonale chronią nasze serce.

Dzisiaj postaramy się Wam opisać co i dlaczego warto spożywać.

Zdjęcie Sprawdź co należy jeść aby ZADBAĆ O SERCE #1
fot. shutterstock


TŁUSZCZE

Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważne dla naszego serca.

Do produktów które stanowią dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy:

  • olej lniany,
  • siemię lniane,
  • morskie ryby (szczególnie łosoś i makrela),
  • produkty sojowe,
  • orzechy włoskie,
  • oleje roślinne,
  • migdały,
  • awokado.

Produkty które chronią nasze serce to te które zawierają antyoksydanty, a także witaminy A, C i szczególnie witaminę E.

To właśnie tę witaminę stosują kardiolodzy jako lek.

Do produktów które stanowią bogate źródło witaminy E zaliczamy:

  • oleje roślinne,
  • papryka czerwona,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • kapusta,
  • jabłka,
  • migdały,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni.

Witamina C jest również bardzo ważna – wzmacnia nasze serce.

Produkty które są dobrym źródłem witaminy C to:

  • papryka czerwona,
  • papaja,
  • pomarańcze,
  • brukselka,
  • jarmuż
  • brokuły,
  • porzeczki,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • mango.
Zdjęcie Sprawdź co należy jeść aby ZADBAĆ O SERCE #2
fot. shutterstock


TO WARTO WIEDZIEĆ

Komu grozi zawał serca?

Najbardziej narażona grupa ludzi to kobiety w wieku 45-70 lat. Ta grupa choruje częściej.

Narażeni są także mężczyźni w wieku 32-50 lat, a także:

  • osoby które nie są aktywni fizycznie,
  • osoby z nadciśnieniem,
  • osoby palące tytoń,
  • osoby które źle się żywią,
  • osoby otyłe.

Do najczęstszych objawów zawału należą:

  • problemy z oddychaniem,
  • ból w klatce piersiowej,
  • zawroty głowy,
  • pocenie się,
  • panika,
  • strach.

Osoba z zawałem często zaczyna dyszeć trzymając się za klatkę piersiową – do tego dochodzi panika.

Jeżeli taka sytuacja dotknie właśnie nas to musimy opanować strach i skupić się na działaniu.

Nigdy nie wiemy ile czasu będziemy przytomni więc pierwsze co to dzwonimy na numer alarmowy.


Poniżej prezentujemy produkty które przy regularnym spożywaniu zmniejszają ryzyko zawału:

BROKUŁY – źródło minerałów, witamin i antyoksydantów. Wzmacniają serce i stabilizują ciśnienie krwi.

CIEMNA CZEKOLADA – ma wpływ na krzepnięcie krwi, a także reguluje ciśnienie.

ZIELONA HERBATA – redukuje poziom złego cholesterolu.

CZERWONE WINO – niweluje tłuszcz w naczyniach krwionośnych, oczyszcza krew.

OLIWA – oliwa z oliwek zmniejsza cholesterol, a także poziom cukru.

JAGODY, TRUSKAWKI – zmniejszają ciśnienie krwi.

ORZECHY – zawarte w nich tłuszcze i witaminy mają dobry wpływ na pracę serca.

PŁATKI OWSIANE – obniżają poziom cholesterolu.

TŁUSTE RYBY – zmniejszają ryzyko wystąpienia arytmii serca.