Choroby serca stanowią bardzo duży procent wszystkich zgonów.
Aż 46 % zgonów spowodowanych jest chorobami układu krążenia.
Nie warto tego lekceważyć – należy dbać o serce przez całe życie.
Na szczęście istnieją produkty które doskonale chronią nasze serce.
Dzisiaj postaramy się Wam opisać co i dlaczego warto spożywać.
TŁUSZCZE
Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważne dla naszego serca.
Do produktów które stanowią dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy:
- olej lniany,
- siemię lniane,
- morskie ryby (szczególnie łosoś i makrela),
- produkty sojowe,
- orzechy włoskie,
- oleje roślinne,
- migdały,
- awokado.
Produkty które chronią nasze serce to te które zawierają antyoksydanty, a także witaminy A, C i szczególnie witaminę E.
To właśnie tę witaminę stosują kardiolodzy jako lek.
Do produktów które stanowią bogate źródło witaminy E zaliczamy:
- oleje roślinne,
- papryka czerwona,
- pomidory,
- szpinak,
- kapusta,
- jabłka,
- migdały,
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni.
Witamina C jest również bardzo ważna – wzmacnia nasze serce.
Produkty które są dobrym źródłem witaminy C to:
- papryka czerwona,
- papaja,
- pomarańcze,
- brukselka,
- jarmuż
- brokuły,
- porzeczki,
- truskawki,
- kiwi,
- mango.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Komu grozi zawał serca?
Najbardziej narażona grupa ludzi to kobiety w wieku 45-70 lat. Ta grupa choruje częściej.
Narażeni są także mężczyźni w wieku 32-50 lat, a także:
- osoby które nie są aktywni fizycznie,
- osoby z nadciśnieniem,
- osoby palące tytoń,
- osoby które źle się żywią,
- osoby otyłe.
Do najczęstszych objawów zawału należą:
- problemy z oddychaniem,
- ból w klatce piersiowej,
- zawroty głowy,
- pocenie się,
- panika,
- strach.
Osoba z zawałem często zaczyna dyszeć trzymając się za klatkę piersiową – do tego dochodzi panika.
Jeżeli taka sytuacja dotknie właśnie nas to musimy opanować strach i skupić się na działaniu.
Nigdy nie wiemy ile czasu będziemy przytomni więc pierwsze co to dzwonimy na numer alarmowy.
Poniżej prezentujemy produkty które przy regularnym spożywaniu zmniejszają ryzyko zawału:
BROKUŁY – źródło minerałów, witamin i antyoksydantów. Wzmacniają serce i stabilizują ciśnienie krwi.
CIEMNA CZEKOLADA – ma wpływ na krzepnięcie krwi, a także reguluje ciśnienie.
ZIELONA HERBATA – redukuje poziom złego cholesterolu.
CZERWONE WINO – niweluje tłuszcz w naczyniach krwionośnych, oczyszcza krew.
OLIWA – oliwa z oliwek zmniejsza cholesterol, a także poziom cukru.
JAGODY, TRUSKAWKI – zmniejszają ciśnienie krwi.
ORZECHY – zawarte w nich tłuszcze i witaminy mają dobry wpływ na pracę serca.
PŁATKI OWSIANE – obniżają poziom cholesterolu.
TŁUSTE RYBY – zmniejszają ryzyko wystąpienia arytmii serca.