Ciasto drożdżowe maslane z migdałami

Beata
Ciasta
26.02.2018 8:32
Ciasto drożdżowe maslane z migdałami

Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka lekko roztrzepane 200 ml ciepłego mleka 125 g cukru 80 g roztopionego masła 1/4 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży Dodatkowo 4 łyżki cukru kryształu 60 g masła 150 g płatków migdałowych Do miski wsypać mąkę pokruszyć drożdże i posypać cukrem, wlać ciepłe mleko i poczekać chwilę aż drożdże zaczną rosnąć. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce nakrywając ściereczką aż ciasto podwoi swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem do momentu aż ciasto będzie lekko brązowe. Po tym czasie palcem porobić wgłębienia tak jak pokazano na zdjęciu i w każdy dołek włożyć odrobinę masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2018/02/ciasto-drozdzowe-maslane-z-migdaami.html