Sernik krakowski

Beata
Ciasta
04.03.2016 0:11
Sernik krakowski

Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru sól Masa serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody wszystko razem utrzeć Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Dzisiaj sernik krakowski, który zawsze musi być z kratką z kruchego ciasta i polany lukrem. Następnie wlewać masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Szczególnie, że zbliżają się święta, a u mnie zawsze w tym czasie gości pieczony sernik. Wyłożyć plackiem blaszkę, a pozostałą część pokroić na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Masę serową wyłożyć na ciasto i ułożyć paseczki ciasta tworząc kratkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/03/sernik-krakowski.html