Poniedziałek: Sałatka COBB

Agnieszka
Sałatki
26.02.2018 7:46
Poniedziałek: Sałatka COBB

Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Oryginalny przepis znajdziecie na Tasty.com Składniki: 2 filety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety w kostkę. W klasycznej wersji dressing do sałatki Cobb jest dość ciężki, zbudowany na bazie albo sera – stilton albo pleśniowego. Wszystkie składniki wyłóż na porwanej na kawałki sałacie i obficie skrop sosem. Subtelna w smaku dzięki warzywom, ma też charakter za sprawą pieczonego kurczaka i pieczonego boczku, który nadaje jej lekko dymnego posmaku. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Sałatka Cobb jest u nas raczej mało znana, a szkoda, bo to jest to danie niezwykle smaczne i bardzo sycące. Krok 2 Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. U nas z dressingiem w wersji light. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. My proponujemy jego super lekką wersję z jogurtem, ziołami i niewielką ilością musztardy miodowej. Sałatka Cobb idealnie nadaje się na lunch do pracy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/salatka-cobb/