Składniki: 1 kg mąki 12-15 żółtek 12 dag drożdży ½ szklanki cukru ½ butelki piwa ½ kostki margaryny (rozpuszczonej) szczypta soli słoiczek konfitury mleko olej do głębokiego smażenia Wykonanie rozczynu: Drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2łyżki mąki wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pączki smażymy na silnie rozgrzanym oleju, następnie odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Dwoma łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać( mąka nadal będzie sypka, a tylko lekko sparzona piwem) Gdy ciasto podwoi objętość, na stolnicy wysypanej mąką formujemy pączki, do każdego dajemy po łyżeczce nadzienia.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/02/paczki-z-piwem.html