Sałatka leśna polana ze śledziami – Składniki: - 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu) lub 1,5 słoika (zależy, czy macie małe pieczarki czy dość duże (dno sałatki powinno całe być pokryte pieczarkami) - 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) - 3 duże ziemniaki (ok. 400g) - 2 marchewki (ok. 300g) - 3 jajka - 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) - 460g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (350g po odsączeniu) - sól, pieprz do smaku - pęczek szczypiorku i koperku - kilka łyżek majonezu Sałatka leśna polana ze śledziami, czyli inaczej sałatka grzybowa polana z marynowanymi pieczarkami to nieco zmodyfikowana wersja sałatki, która już pojawiła się na blogu, aczkolwiek była ona z dodatkiem kurczaka (Zobacz przepis: Sałatka Leśna polana z kurczakiem). Jednym z jej głównych składników są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce ze szczypiorku i koperku ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie tortownica o średnicy 21-22 cm. Chociaż jej wygląd tak mi się podoba, że śmiało polecam Wam ją na każdą imprezę, bo na bank zrobi wrażenie na gościach :) Następnie wyłożyć śledzie, cienką warstwę majonezu, kukurydzę (odsączoną z zalewy), cienką warstwę majonezu oraz ogórki. - Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z lodówki, ściągamy górną folię, a sałatkę odwracamy do góry dnem na płaski talerz. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem. Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie: - Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. - Śledzie wymoczyć w mleku lub w wodzie (przez kilka godzin, by były mniej słone). Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry.