Kurczak w cieście francuskim

Obiad
24.02.2018 12:17
Kurczak w cieście francuskim

Składniki/4 porcje: – duża pierś z kurczaka (ok.500g) – 5-6 suszonych pomidorów – 80 sera feta – 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach – suszone oregano, sól i pieprz – ząbek czosnku – 375 g ciasta francuskiego – gałka muszkatołowa, ostra papryka – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Szpinak płukamy, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy aż zmiękną liście. Kładziemy nadzienie na jednej stronie filetu z kurczaka, dodajemy kilka suszonych pomidorów i składamy filet na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. na blaszce do pieczenia rozłożyć gotowe ciasto francuskie, które nacinamy po dwóch bokach tworząc paski. Jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy również na patelnię i podlewając wodą czekamy aż się rozmrozi. Jeśli mamy dwa mniejsze filety wtedy nacinamy je lekko tworząc kieszonkę do której wkładamy nadzienie i pomidory. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/kurczak-ciescie-francuski/