Składniki: (na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) - 1 kg mięsa mielonego z karkówki - 400 g pieczarek - 2 jajka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka kaszy manny - 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) - 100 ml mleka - 1 łyżeczka pieprzu - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżeczka tymianku - 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2,5 - 3 łyżeczki soli - 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) Sos pomidorowy: - 700 ml passaty pomidorowej w szklanej butelce - 2 pomidory - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 łyżeczki ziół prowansalskich - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki chili - pieprz i sól do smaku - Z przyprawionej masy mięsnej formować niezbyt duże klopsiki, które obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. - natka pietruszki do podania - mąka pszenna do obtoczenia klopsików - masło klarowane do smażenia Jak przygotować klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym? - Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Klopsiki przygotowałam z mielonej karkówki z dodatkiem pieczarek i niewielkiej ilości kaszy manny, która sprawiła, że po duszeniu klopsiki są pulchne i delikatne. - Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Sos pomidorowy do klopsików: - Do płynu po duszeniu klopsików dodać drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę wraz z obranymi ze skóry i drobno pokrojonymi pomidorami. - Klopsiki włożyć do głębokiej patelni, dodać 300 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż klopsiki będą miękkie.