Zapiekanka pasterska dla mieszczuchów Przepisów na zapiekankę pasterską jest tyle co pasterzy w Szkocji i pewnie każdy z nich uważa, że w jego wykonaniu jest najlepsza. Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa lub szklanka wody) Pokrój ziemniaki w talarki, a pietruszkę w dość cienkie krążki (chodzi o to żeby warzywa ugotowały się równocześnie). Szklanka piwa stout lub portera (opcjonalnie, ale gorąco polecamy) Łyżeczka suszonego rozmarynu Łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz Pure 4 średniej wielkości ziemniaki 2 pietruszki 2 łyżki masła Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka. A wiemy o czym mówimy, bo zapiekanka pasterska jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Zapieczona na złoto korona z puszystej masy warzywnej, położona na charakternym sosie podlanym irlandzkim aromatycznym stoutem. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout. Rozgrzej olej w rondlu i smaż w nim warzywa przez co najmniej 10 minut (aż marchewka i pietruszka zmiękną). Sól Pieprz Niepełna szklanka tartego sera: najlepiej cheddara, ale może być bursztyn, lub parmezanu (Z podanej ilości składników można zrobić cztery porcje dla naprawdę bardzo głodnych pasterzy. Jeśli sos będzie za rzadki, na koniec przez chwilę duś bez pokrywki, żeby odparować nadmir wilgoci. Na dno żaroodpornego naczynia wlej sos i rozprowadź równo na dnie. Cena dla dwóch osób: ok. 12 zł (z podanych niżej składników można zrobić 4 duże porcje – koszt 25 zł) Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Nie przejmuj się ząb bardzo, po prostu posiekaj na kawałki. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Kiedy mięso zrobi się brązowe dodaj suszone zioła, dolej piwo i smaż chwilę, żeby odparować alkohol. Włóż ziemniaki i 1 pietruszkę do garnka i zalej taką ilością zimnej wody żeby przykryła warzywa, a następnie zagotuj. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty.