Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26-28 cm): - 600 g mąki pszennej - 150 g cukru - 20 g świeżych drożdży (temp. pokojowa) - 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa) - 150 g masła - 200 ml mleka (temp. pokojowa) - ziarenka z laski wanilii - skórka starta z cytryny - duża szczypta soli - ulubione owoce (mogą być mrożone) Składniki na kruszonkę: - 80 g mąki - 50 g cukru - 50 g masła Ciasto posypać owocami, oprószyć kruszonką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Delikatnie zamieszać dodane składniki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Jeśli używacie owoców mrożonych do wyrośnięcia odstawić samo drożdżowe ciasto, a dopiero następnie posypać je minimalną ilością mąki ziemniaczanej, owocami i kruszonką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 60-90 minut. Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką skutecznie przenosi mnie myślami do tych chwil i osładza trudny czas ; ) Jest pyszne, bardzo puszyste, długo zachowuje świeżość i idealnie wyrasta. Uchylić delikatnie drzwi piekarnika i pozostawić ciasto na chwilę, aby odpoczęło, następnie wyjąć i zjadać jeszcze ciepłe. Smacznego!