Sól i pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny Olej do smażenia Wyjmij, obetrzyj z marynaty, ale nie do sucha, niech trochę marynaty na kurczaku zostanie, nadziej mięso na szpadelki do szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków Liczba porcji: 2 Spośród mnóstwa rozmaitych marynat do kurczaka marynata z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry jest jedną z najzacniejszych. Przełóż ½ szklanki masła orzechowego do rondelka, dodaj łyżeczkę curry, ½ puszki mleka kokosowego i po łyżce sosu sojowego i soku z limonki. Niecodzienna marynata: z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry. Już samo jej przygotowywanie pobudza apetyt, bo podgrzane masło zaczyna pięknie pachnieć, a w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy połyskliwą, przyjemną emulsję. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety Umyj kalafiora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo posiekaj nożem lub zmiksuj w mikserze. Podawaj z ryżem z kalafiora. Krok 2 W międzyczasie przygotuj ryż z kalafiora. Ryż z kalafiora Mała główka kalafiora Podczas smażenia/grillowania szaszłyków, marynata zamienia się w słodką skorupkę otaczającą kurczaka. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem.