Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych ( w sezonie można użyć świeżych pomidorów ok 1 kg) 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy 1/2szklanki wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki oregano Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym 3-5 bakłażany ( najlepiej takie krótkie, pękate) sól 5-6 łyżek oleju/oliwy Nadzienie 2 ząbki czosnku 150 g sera feta 150 g sera białego typu włoskiego (np. capri) sok i skórka z połowy cytryny pół pęczka posiekanych ziół ( natka pietruszki i/lub bazylia) sól, pieprz do smaku Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę. Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę. Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory. Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory. Chociaż przygotowanie domowego też jest proste i właściwie sos sam się robi w tle:) W lżejszej wersji można podać z sałatą. Usmażyć na patelni grillowej ( można też upiec w piekarniku, w 180 stopniach przed 20 minut). Na koniec doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać oregano, następnie zmiksować sos na gładko.