Jak latem robiłam przepis na makaron z bobem z sosem z nerkowców makaron z bobem z sosem z nerkowców tak bardzo mi posmakował ten kremowy, wegański sos z nerkowców, że w mojej głowie od razu zakiełkował przepis na danie z dynią i soczewicą z tym sosem. Sałatka z czarnej soczewicy z pieczoną dynią i sosem z nerkowców 3/4 szklanki czarnej soczewicy 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy sól, garść natki pietruszki sos z tego przepisu ale z połowy składników Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić. A po więcej przepisów na inne sałatki, na każdą okazję, zapraszam na mojego drugiego bloga: najlepszesalatki.pl Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść orzeszków ziemnych Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i upiec ją w piekarniku z opcją grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika i zjeść np. na lunch w pracy. W sezonie zrobiłam więc taką sałatkę – z czarną soczewicą i dynią pieczoną z cebulką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, przełożyć na blachę dynię z cebulą i upiec ok 15- 20 min aż dynia będzie miękka. Pesto wymieszać z oliwą i wyłożyć na dno słoika.