Tęczowy tort jednorożec "Kucyk Pony" - szczegółowa instrukcja

Ciasta
19.02.2018 11:38
Tęczowy tort jednorożec "Kucyk Pony" - szczegółowa instrukcja

Na tyle, co się ich w życiu napiekłam (i nazłościłam, że zawsze coś nie tak) znalazłam w końcu swoje własne błędy i teraz dopiero naprawdę wiem, na czym polega sukces i fenomen biszkoptu bez proszku do pieczenia 😀 Biszkopt przecięłam na cztery blaty, ale z tego przepisu spokojnie można pokroić nawet na 5 blatów (w tortownicy 23 cm wyrósł mi na 7 cm) – o ile ktoś potrafi lub ma odpowiednie do tego narzędzie. Myślałam nawet o naked cake, bo przynajmniej wtedy boki miałabym z głowy 😀 ale w ostatniej chwili padło na tort jednorożec – widziałam takich w sieci sporo i nie wyglądały na trudne, i przypomniałam sobie, że był też u Ewy z bloga Baby w kuchni. Z perspektywy gotowego tortu wcale nad tym nie ubolewam, bo tak też jest fajnie – inaczej, oryginalnie! 😉 Przygotowane wcześniej ozdoby z masy marschmallows wbij na górze tortu – róg nieco wysuń do przodu, uszy symetrycznie trochę z tyłu. Nabij je na wykałaczkę i odłóż (ja odłożyłam na folię na otwartej książce, aby na pewno zachowały swój lekko zaokrąglony kształt i schowałam do lodówki na czas dekoracji tortu. W tym miejscu dodam, że ja nad biszkopt wstawiłam pustą blachę z piekarnika, bo zależało mi, by się nadmiernie nie zrumienił z wierzchu (a też mój piekarnik w innym przypadku strasznie wysusza mi wierzch!). cukru 1 aromat pomarańczowy barwniki spożywcze – użyłam niebieskiego i czerwonego Poncz: 250-300 ml wody 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Masa z pianek marshmallow: 80 g pianek marshmallow 200 g cukru pudru 2 łyżki wody opcjonalnie mąka ziemniaczana do podsypywania 1 patyk do szaszłyków i 2 małe wykałaczki Po drugie – jak tak popatrzyłam na ich dekoracje w sieci, to uznałam, że jak bym tych mas nie zabarwiła i nacpykała tylką na torcie to będzie dobrze! Ale matka zawzięta, żeby dzieciom sprawić radość, to i tort na drugie urodziny Wikusi musiał się pojawić (szczególnie, że na pierwsze był całkiem całkiem 😉 zobacz TUTAJ – do ideału było mu daleko, ale był i wywoływał uśmiech dziecka). Możesz też nałożyć ją równomiernie i wygładzić boki – ja tak bym zrobiła, ale z braku długiej szpatułki nie byłam w stanie zrobić tego w ten sposób. Ja tego nie mogłam zrobić z uwagi na ceramiczne dno tortownicy 😉 z formy wyjmij po całkowitym ostudzeniu. Na czas dekoracji tortu patyczek z rogiem wbiłam w… jabłko 😉 by nie stracił kształtu i również schowałam do lodówki. Przygotuj tortownicę – ja użyłam silikonowej z ceramicznym dnem, więc tylko na dno położyłam krążek papieru do pieczenia (posmarowałam go lekko masłem, choć nigdy dotąd tego nie robiłam). Posiadam pokaźny zestaw tylek, ale muszę dokupić długą łopatkę/szpatułkę do masy, dlatego ostatecznie zdecydowałam się na mini gwiazdki i uważam, że też nie ma tragedii 😉 za to jest oryginalnie. To właśnie u niej wypatrzyłam swego czasu elementy dekoracji z masy z pianek marshmallows, co było dla mnie zbawieniem, bo masy cukrowej nigdzie wcześniej nie zamówiłam. Mąż akurat wracał do domu i zdążyłam złożyć zamówienie na zakup pianek i na wszelki wypadek więcej śmietany – przydała się 😉 . Na wszelki wypadek w dwóch różnych rozmiarach i nieco różne, bo trudno mi było ocenić, które będą lepiej wyglądały na tak udekorowanym torcie. I to było to, co najbardziej zachwyciło moje dziewczynki – tort pięknie się mienił w świetle, szkoda, że zdjęcia nie oddają aż tak tego efektu. Tobie też tak się uda, a nawet lepiej 😉 jeśli skorzystasz z przepisu i wskazówek wykonania – koniecznie podziel się ze mną zdjęciem efektu! Ja nie mam (chyba sobie też kupię), więc dla bezpieczeństwa, żeby nie przebić dziury na wylot zwykłym dużym nożem blatów zrobiłam 4. JAK WYKONAĆ TORT JEDNOROŻEC? Do największej dodałam barwnik niebieski, do średniej trochę czerwonego, by uzyskać różowy kolor (mocniejszy od tego z galaretką, bo tamtego mi zostało z 2-3 łyżki), a najmniejszą porcję zostawiłam białą. cukru Krem różowy (użyłam do przełożenia, na boki i trochę na górze, bo zostało): 600 g śmietany 36 % 500 g mascarpone 2/3 szkl. Niedbałe połączenie, plus nakładanie tą samą łyżką i na przemian 3 kolorów mas (zostawiłam też białą i zostało mi różowej z boków) i wyszedł mi oczekiwany, lekko tęczowy efekt. Początkowo nie potrafiłam sobie poradzić z tą masą, ale potem doszłam do wniosku, że za bardzo wzięłam sobie do serca radę o możliwości podsypania mąką ziemniaczaną (no za dużo 😀 blondynka i co poradzisz…). Tak tak, pomimo postanowienia, że będę dzieciom robić torty nadal nie czuję się na siłach ich przekładać i dekorować… Jeśli pieczesz w metalowej tortownicy, to zaraz po wyjęciu podnieś blaszkę i upuść na blat z wysokości około 30 cm. Dobrym pomysłem jest też większe “kółko na środku, powyżej oczu – też się o to pokusiłam. 1-2 kostki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i workiem z malutką, okrągłą końcówką narysuj na folii oczy. Potem kartkę włożyłam do koszulki na dokumenty i po wzorze, rozpuszczoną czekoladą w worku z cienką tylką narysowałam oczy. Na niektóre z kolorowych gwiazdek możesz dekoracyjnie nałożyć cukrową perełkę – użyłam srebrnych. Do ubitych stopniowo dodawaj cukier – małymi porcjami po 1-2 łyżki, nie przerywając miksowania i tak aż do wyczerpania cukru. A z czasem może dojdę do lepszej wprawy i większe dzieci nie będą się wstydzić, że tort Mama robiła sama 😛 P.s. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę – uważaj, aby nie przebić. Zamówiłam na zasadzie “przyda się, ale akurat świetnie się tu wpasował. Masa będzie bardzo klejąca, ale w miarę studzenia zacznie gęstnieć i stanie się bardziej plastyczna – jak plastelina. I tu się okazało, że nawet taki antytalent jak ja jest w stanie stworzyć całkiem atrakcyjny tort jednorożec! Z reszty masy uformuj wałek w kształcie stożka – czyli jeden koniec cieńszy i stopniowo coraz grubszy. Masa z pianek marshmallow: Pianki umieść w kąpieli wodnej, wlej 2 łyżki gorącej wody (przyspieszysz rozpuszczanie) i wsyp połowę cukru pudru. Ostatnią kropką nad “i (ale przed przyklejeniem oczu) były cukrowe perełki i spryskanie rogu, uszu i częściowo kolorowych gwiazdek spożywczym barwnikiem z brokatem w sprayu. Jeśli ma wyglądać jak mój – masą z dodatkiem galaretki obłóż tort cienką warstwą dookoła. Wyciskaj ozdobne “kwiatki – jeśli większe, wyciskaj poruszając się w lewą stronę (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara). 😉 A tymczasem napisz mi, czy Ci się zwyczajnie podoba i jak oceniasz moje początkujące w tortach umiejętności 😉 W efekcie masa przestawała z wierzchu być plastyczna i gładka, a robiła się sucha i nieatrakcyjna. Jak pisałam wyżej – wcześniej narysowałam ich szablon i włożyłam do koszulki na dokumenty. 😉 Pomysłu na wykonanie nie miałam za grosz aż do ostatniej chwili! Jeśli używasz innej tortownicy (blaszanej, z powłoką nieprzywierającą, itd.) to też wyłóż tylko dno, a boków niczym nie smaruj. Krem podziel na 3 części – ja zrobiłam trzy wielkości porcji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/02/tort-jednorozec-tort-teczowy/