Przepis
Składniki:
1 słoiczek dżemu (ja użyłam domowego, brzoskwiniowego)*
10 łyżek jogurtu naturalnego
5 łyżek mieszanki otrąb (jęczmienne, pszenne, żytnie, owsiane)
10 łyżek płatków owsianych
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
5 daktyli
5 śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki rozkruszonych goździków
10 migdałów
10 orzechów laskowych
Daktyle, śliwki, migdały i orzechy siekamy drobno.
Resztę składników mieszamy w misce, dodajemy pokrojone bakalie. Mieszamy i nakładamy do foremek (silikonowe/ceramiczne- jeśli planujecie zrobić muffiny nie polecam nakładania ciasta do papierowych papilotek).
Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto w środku jest już upieczone- jeśli nie to przedłużcie czas pieczenia).
*Jeśli nie posiadacie domowych przetworów polecam te firmy na eŁ- są dosładzane sokiem jabłkowym, nie ma w nich cukru