Sałata Na na frytki: 8 dużych ziemniaków 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Nieobrane ziemniaki kroimy w grube talarki wzdłuż bulwy (trzy z jednego ziemniaka), a te na grube frytki. Posmak kawy jest bardzo delikatny, na tyle subtelny, że Agnieszka, która kawy nie pije i nie przepada za jej aromatem, nie wychwyciła jej zapachu w burgerze. Ostatnio znaleźliśmy jednak przepis na hamburgera, który naszym zdaniem bije na głowę wszystkie inne i sprawia, że tęsknimy za nim jak dziecko za McDonald’sem. Trafiliśmy na niego przeglądając kulinarne strony brytyjskiego Guardiana, gdzie Felicity Cloake, znana blogerka kulinarna, szukała najlepszego przepisu na burgera, porównując i testując 10 patentów ze znanych książek kulinarnych i pomysłów wziętych kucharzy. Krok 4 Smażenie: rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oleju i łyżkę masła i rozgrzewamy na średnim ogniu. Historycznie, stout był jedną z odmian portera (i do dzisiaj wielu piwowarów tak uważa), ale z czasem wybił się na niepodległość. Na dolną część bułki kładziemy sałatę, na nią burgera, dalej idzie plaster sera, pomidor, ogórek kiszony i krążki cebuli. Przepis na hamburgera ze stoutem jest naprawdę doskonały i oddajemy należny szacunek Charlesowi Campionowi (znany londyński krytyk kulinarny, autor książek, którego możecie kojarzyć z wczesnych wersji brytyjskiego Masterchefa), który ten dodatek wymyślił. Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na hamburgera trwały naprawdę długo. Wyciągamy kotlety z lodówki na 20 minut przed smażeniem, żeby mięso się ogrzało. Nie mówimy tu o mielonym, z całym szacunkiem dla tej nieśmiertelnej potrawy, ale o kuzynie steaka, solidnym kawałku soczystego mięsa odpowiednio doprawionym i usmażonym z należytą starannością. Tak jak w przypadku steaka, tajemnica burgera tkwi w odpowiednim doborze przypraw, których nie może być za dużo, bo pierwsze skrzypce grać ma tutaj jakościowe mięso. Sól 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia Dodatki: 4 bułki hamburgerowe 4 plastry miękkiego sera 1 duża czerwona cebula 2 pomidory 4 ogórki kiszone Bułki przekrawamy na połówki i kładziemy na suchej patelni. Mamy dla Was przepis na zrobienie pysznych, mięciutkich bułek hamburgerowych w 30 minut. Przed włożeniem na patelnię spłaszczamy burgera, robiąc wgłębienie w środku. Polecamy Wam super patent na doskonałego hamburgera z dodatkiem tajemniczego składnika. Efekt ten można uzyskać dodając do mięsa 2 jajka (na pół kilograma mięsa). Dzięki temu po usmażeniu kotlet będzie równy, płaski, a nie wybrzuszony na środku. Dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżeczki bułki tartej, solidnie pieprzymy, wlewamy szklankę piwa i mieszamy (mieszamy, a nie wyrabiamy – chodzi o to, żeby składniki połączyły się. Cebulę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i dodajemy łyżkę masła lub oleju. Polecamy również przepis na najprotsze hamburgery, których łatwość wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do smakowitości. Są po prostu pyszne a składają się w zasadzie z dwóch składników. Przy burgerze 2-centymetrowej grubości średnio wysmażony kotlet potrzebuje po 2 minuty z każdej strony. Możemy na pewno polecić burgera ze zbioru przepisów kulinarnej Biblii – Larousse Gastronomique. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Zaleca on również dodanie mocnej, tłustej śmietany, ale to już według nas niepotrzebny zabieg, przez który kotlet robi się za tłusty i jeszcze bardziej kaloryczny. Szklanka stouta 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki siekanej zieleniny (pietruszki lub kolendry) 1 płaska łyżeczka soli Dlatego trzeba ją odstawić na pół godziny do lodówki, żeby stężała. Polecamy Wam odchudzony i sprawdzony przepis na hamburgera, smakowity, bez niepotrzebnych kalorii.