Składniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu 250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku Do garnka z wywarem dodajemy usmażone pieczarki z cebulą (kilka sztuk pieczarek odkładam i dodaje później). Wkładamy z powrotem pulpety do sosy i gotujemy przez 5 minut aby nabrały smaku z sosu. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. W miseczce łączymy mąkę ze śmietaną, dodajemy łyżkę wazową gorącego sosu i dokładnie mieszamy. Pulpety wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy sos. Smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.