Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis

Agnieszka
Śniadania
17.02.2018 7:38
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis

Oryginalnie clafoutis robi się z dojrzałych czereśni, namoczonych w kirchu (nalewce robionej na czereśniach) – deser pochodzi z rejonu Limousin w środkowej Francji j było przygotowywane na koniec sezonu z dojrzałych czereśni i wiśni. Ciasto można zaraz po zmiksowaniu wylać na owoce (można też zastosować odwrotną taktykę: najpierw wylać ciasto a na nim ułożyć owoce), ale warto, jak w przypadku każdego naleśnika, dać mu odpocząć ok. pół godziny. Grzeszny naleśnik i sernik w jednym Naleśnik, jak wspomnieliśmy trochę podobny jest do dutch baby, ale choć skalda się z bardzo podobnych składników smakuje inaczej nie tylko dlatego, że są w nim owoce. Naleśnik najlepszy jest z sezonowymi owocami: wiśniami, truskawkami, morelami, śliwkami, jednak doskonale smakuje też z gruszką, która idealnie komponuje się z aromatem wanilii, delikatnym ciastem, dodając delikatnej słodyczy i jędrności clafoutis. Grzeszne śniadanie: Brownies Katharine Hepburn Składniki: 250 ml mleka 3 jajka 3 średnie gruszki lub 2 duże 65 g mąki 2 łyżki stopionego masła plus łyżka na posmarowanie formy do pieczenia 1 łyżeczka cukru (plus opcjonalnie puder do posypania gotowego naleśnika) Wystarczy zmiksować składniki, dokładnie jak w dutch baby, wylać na owoce, wstawić do pieca na pół godziny i gotowe. , jak zawsze zresztą, pisze o tym Felicity Cloake, blogerka, autorka świetnej kolumny na łamach Guardiana, na której szuka idealnych przepisów na rozmaite potrawy, porównując różne patenty mistrzów kuchni. Tu znowu są dwie szkoły: jedna zachęca do mocnego zmiksowania składników i napowietrzania masy, która po upieczeniu będzie bardziej puszysta, inni uważają, że po prostu wystarczy wymieszać składniki tak żeby się połączyły – wtedy placek jest solidniejszy. Robi się go z identycznych składników, ale smakuje inaczej, bo jest zapiekany z owocami. W oryginalnym przepisie do clafoutis idzie pół szklanki mleka i pół szklanki śmietanki oraz pół szklanki cukru. Wysmaruj dno masłem, połóż na dnie pokrojone gruszki (możesz ułożyć owoc np. w rozetę) a następnie zalej ciastem. Wypróbujcie też inne nasze przepisy na grzeszne śniadanie 1, 2:) Nie podajemy źródła przepisu, ponieważ korzystaliśmy z różnych podpowiedzi i testowaliśmy różne składniki w różnych proporcjach. Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno. Obierz gruszki, przekrój na płowy, łyżeczką wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki. Nawet mocno odsączone mają w sobie dużo wody i clafoutis, choć pyszny, trochę się rozłazi. Zobacz też grzeszne śniadanie 1 – czyli dutch baby. Podobnie jak dutch baby nadyma się podczas pieczenia, ale nieznacznie. Ciasto najłatwiej zrobić w mikserze, ale można też użyć zwykłej trzepaczki. Ciasto ma natomiast inną konsystencję: z dołu wyglada jak naleśnik, lecz wierzchnia warstwa przypomina lekki sernik.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/grzeszne-sniadanie-3-clafutis-z-gruszkami/