2 łyżki oliwy 1 cebula ząbek czosnku garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 600 g pomidorów (zimą można użyć pomidorów w puszcze) 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki kaszy manny sól, pieprz garść bazyli 1 łyżka masła Wymieszać, podawać z miłością:) Gęsta zupa pomidorowa z kaszą manną to idealna propozycja dla dzieci, chociaż oczywiście nie tylko. Jak macie ugotować coś dla dziecka, o którego preferencjach jedzeniowych niewiele wiecie to zupa pomidorowa niemal zawsze będzie strzałem w 10. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznej zupy pomidorowej - zamiast ryży czy makaronu dodałam do niej kaszkę manną. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać słodką paprykę i pokrojoną natkę pietruszki, smażyć ok 3 minut. Dodać przecier pomidorowy i pomidory, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Mimo energicznego mieszania pewnie nie obędzie się bez grudek ale to nie przeszkadza bo smakują one jak klueseczki. Nie znam dziecka, które nie lubi zupy pomidorowej.