Wtorek: Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem

Agnieszka
Makarony
13.02.2018 7:07
Wtorek: Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem

Składniki: - Duża biała rzepa - Mała polędwiczka wieprzowa - 250 g zielonego groszku (może być mrożony) - Pół papryczki chilli - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka oregano - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 3 łyżki siekanej natki z pietruszki albo bazylii - 2 łyżki tartego parmezanu Po chwili dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli (sprawdź, jak ostra jest papryka, dodaj mniej lub więcej niż w przepisie, żeby potrawa miała odpowiednią dla Ciebie ostrość). Makaron z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Krok 3 W międzyczasie umyj i obierz rzepę, a następnie spiralizatorem (albo zwykłą obieraczką z nożykiem z zębami do wycinania julienne), wykrawaj długie nitki. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, o bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy tym wszystkim ma niewiele więcej kalorii niż tik-taki: 12 kcal/100 g. Można jeść na zimno, jak sałatkę i na ciepło, jak klasyczny makaron. Przestudź przez 2 minuty, a następnie dodaj 2 solidne łyżki gęstego jogurtu. Przełóż do misy, dodaj tymianek, oregano, cytrynę, miód, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Po 5 minutach dodaj groszek (może być zamrożony), przykryj, zmniejsz ogień i duś 2 minuty. Polędwiczkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w cienkie plastry. Rozgrzej mocno patelnię lub rondel, dodaj olej, a następne wyłóż na nią polędwiczkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/spaghetti-z-rzepy-z-groszkiem/